Nyttige informasjoner

Her finner du nyttige informasjoner i forbindelse med din reise med MS Norröna. 

Hvis du ikke kan finne svarene på dine spørsmål her så er du velkommen til å kontakte oss på tlf. +45 96 55 85 00 eller sende oss en mail til booking@smyrilline.dk

Færøyene

Avstand
Mellom Hirtshals – Tórshavn 575 nautiske mil (1 nautisk mil = 1852 meter eller 1.852 km).

Akutthjelp
Nyttige telefonnumre:

Ambulanse og brannvesen: 112
Legevakt: 1870
Politi: +298 351448
Tannnlege: +298 314544

Alkohol
Vin, sprit og øl (over 2,25%) selges ikke i vanlige butikker, men kun i monopol-forretninger ved navn Rúsdrekkasøla Landsins. Utover det har de fleste hoteller, restauranter og cafeer bevilling til å servere alkohol.

Banker
Banker har normalt åbent mandag til fredag 10:00-16:00 og torsdag 10:00-17:00.

Busstransport
Oversikten over buss- og fergetransport på Færøyene kan sees på ssl.fo Det er gratis å kjøre med de kommunale bussene (de røde busser) i Tórshavns kommune.

Desinfeksjon av fiskeredskaper
Vi oppfordrer alle som ønsker å fiske på Færøyene til å vaske og desinfisere fiskestenger og annet utstyr før de reiser. Les mer her.

Elbiler
Du finner en oversikt over ladestasjoner på Færøyene på elbil.fo. For opplysninger om priser for oppladning og betaling, se vennligst sev.fo.

Elektrisitet
220 volt. elektriske apparater medbrakt hjemmefra kan benyttes uten videre.

Forretninger
De fleste forretningers åpningstider er mandag til fredag kl. 9:30-17:30, lørdag kl. 10:00-13:00. Søndag er det stengt.

ID
Gyldig bildelegitimasjon som for eksempel pass, kjørekort, ID kort eller lignende skal medbringes.

Informasjon
Opplysninger om Færøyene kan finnes på visitfaroeislands.com.

Klima
Klimaet er preget av milde vintre og kjølige somre og er til tider meget fuktig og regnfullt med hyppig tåkedannelse, spesielt i juni, juli og august. Været kan skifte innenfor 1 times kjørsel og ofte kan man oppleve samtlige årets tider innen for kort kjøreavstand på én dag. Opplysninger om været kan finnes på norsk her yr.no.

Kredittkort
Alle internasjonale kredittkort aksepteres normalt av større hoteller, restauranter og butikker. Normalt har samtlige restauranter, cafeer og kiosker betalingsterminaler.

Mobiltelefon
Det er mobildekning overalt på Færøyene bortsett fra få steder pga. klippene. På sentrale steder kan det kjøpes taletidskort.

Overnatting
På ankomstdagen er normal sjekk-inn tid mellom kl. 14:00-16:00 på overnattingsstedene og avreise mellom kl. 10 og 11 på avreisedagen, med mindre annet er oppgitt på reisedokumentet. Oppholdet finner sted på de i reisedokumentet nevnte overnattingssteder.

Pass
Alle reisende med MS Norröna bedes medbringe et gyldig EU-pass.

Posthus
Posthus finnes i alle større byer og i noen mindre. Postkontorene holder som hovedregel åpent mandag til fredag kl. 09:30-16:00.

Røyking
Røyking er forbudt i alle innendørs offentlige områder.

Tidsforskjeller
På Færøyene er tidsforskjellen minus 1 time i forhold til Norge.

Tuneller
Færøyene er forbundet med en del tuneller, herunder to-spors, en-spors og også betalings tuneller. For mer informasjon om tunnelavgiften, besøk tunnil.fo.

Valuta
Det er mulig å bruke de fleste internasjonale kredittkort på Færøyene. På Færøyene bruker man danske kroner. Det blir også brukt færøyske sedler på Færøyene, som butikkene i Danmark ikke tar imot. Bankene kan veksle disse om til danske sedler. 

Veikart
Veikart over Færøyene kan normalt kjøpes i resepsjonen ombord. Det tas forbehold for at det er utsolgt. Bensinstasjoner og turistinformasjonene på Færøyene distribuerer eller selger også forskjellige kart.

Vinterdekk
Er lovpliktige på Færøyene i vinterhalvåret.

Island

Avstander
Avstand Hirtshals-Seyðisfjörður 860 nautiske mil. Avstand Tórshavn-Seyðisfjörður 286 nautiske mil.
(1 nautisk mil = 1852 meter eller 1.852 km). Avstanden fra Seyðisfjörður til Reykjavík er ca. 700 km. Det tar 7-8 timer å kjøre strekningen.

Akutthjelp
Nyttige telefonnumre:
Ambulanse og brannvesen: 112
Sykehus/legevakt: +354 5432000
Politi: 112
Tannlege: 1770

Alkohol
Vin Vinbúð (mandag til torsdag kl. 11:00-18:00, fredag kl. 11:00-19:00 og lørdag kl. 11:00-18:00). De fleste restauranter har lisens til skjenking av alkoholholdige drikkevarer., sprit og øl (over 2,25%) selges ikke i alm. butikker, men kun i monopolforretninger 

Banker
Banker har normalt åpent hverdager fra kl. 09:15-16:00.

Busstransport
Busstransport på Island kan sees her. Det kjører buss fra Seyðisfjörður til Egilsstaðir, og videre derfra kjører det buss til Akureyri, hvor man kan kjøre videre til Reykjavík.

Elektrisitet
220 volt. elektriske apparater medbrakt hjemmefra kan benyttes, men enkelte stikkontakter kan være av amerikansk type. Det klares med en adapter, som kan fås hos de fleste velassorterte el-installatører.

Ferdsel i det indre høyland
Høylandsrutene er kun åpne to-tre måneder hver sommer. Selv midt på sommeren kan de være vanskelige å komme over. Det kreves først og fremst et solid firhjulstrekket kjøretøy. Dertil sunn fornuft og ikke urealistisk pågangsmot.

Forretninger
De fleste forretningers åpningstider er mandag til torsdag kl. 10:00-19:00, fredag kl. 10:00- 19:30, lørdag kl. 10:00-18:00 og søndag kl.12:00-18:00.

Informasjon
Opplysninger om Island kan finnes på visiticeland.com 

Klima
Oceanisk – milde vintre og kjølige somre. Gjennomsnittstemperatur i juli 10-13 grader C. I juli har Island nesten 24 timers dagslys. Hvorimot det er mørkt det meste av dagen fra oktober til mars, som ved klart vær og lett frost kan gi mulighet for å oppleve nordlys.

Kredittkort
Alle internasjonale kredittkort aksepteres normalt av større hoteller, restauranter og butikker. Normalt har samtlige restauranter, cafeer og kiosker betalingsterminaler.

Kryssing av elver
De fleste høylandsruter krysser elver uten broer. Mange elver er helt uproblematiske, men andre kan være dype og vanskelige å krysse. Vann- mengde og elvens leie kan skifte. Vi anbefaler ikke å krysse elver og høylandet i alminnelige personbiler.

Legitimation
Alle rejsende skal ved bestilling af rejse hos Smyril Line oplyse gyldigt pasnummer på samtlige rejsende og kræver at passet kan præsenteres ved tjek in under rejsen. Vi anbefaler dig at holde dig orienteret på borger.dk/transport-trafik-rejser/pas/regler-om-pas 
 
Ultimo 2016 er reglerne beskrevet således af Borgerservice:

Andre nordiske lande
Du skal som dansk statsborger ikke medbringe pas for at komme ind i Norge, Finland og Island.
Du skal dog stadig kunne identificere dig, når du opholder dig i udlandet, så medbring alligevel en form for gyldig billedlegitimation, fx kørekort

Alle børn skal have deres eget pas
Børn skal have deres eget pas, uanset hvor gamle de er, og skal også møde op personligt. For at få udstedt et pas til dit barn skal begge indehavere af forældremyndigheden udfylde felterne om samtykkeerklæring i ansøgningen, hvis der er fælles forældremyndighed.
 
Når du ansøger om pas til dit barn, skal barnet være til stede. Der gælder de samme regler for pas til børn, som for pas til voksne, hvad angår fx kvaliteten af det medbragte foto. Dog skal børn under 12 år indtil videre ikke afgive fingeraftryk.

Hvis dit barn rejser uden dig
Hvis dit barn under 18 år skal ud at rejse, og du som forælder eller værge ikke skal med, kan dit barn risikere at blive nægtet indrejse i nogle lande. Der findes endnu ikke en liste over, hvilke lande det drejer sig om. Derfor er det en god idé på forhånd at kontakte ambassaden eller konsulatet for det land, dit barn skal rejse til. De vil kunne oplyse om reglerne børn og unge under 18 år, der rejser ind i landet uden deres forældre eller værge.

Mobiltelefon
GSM-mobiltelefoner fungerer ikke i de øde deler av det sentrale høylandet. De tre store aktører, Síminn, Vodafone og Nova, har dekning i de bebodde egne langs Ringvejen, men det kan være utfall på de mest øde strekninger. Det kan kjøpes taletidskort på bensinstasjoner rundt i landet.

Overnatting
På ankomstdagen er normal sjekk-inn tid mellom kl. 14:00-16:00 på overnattingsstedene og avreise innen kl. 10:00 på avreisedagen, med mindre annet er opplyst på reisedokumentet.
Overnattingsstedene opplyses i din rutebeskrivelse. Ved pakkereiser til Island mottar du dine hotellkuponger pr. mail, ofte så sent som en uke før avreise.

Pass
Det kreves pass av alle reisende til og fra Island. Legitimasjon, som f.eks. kjørekort, ID kort eller lignende skal medbringes.

Posthus
Posthus finnes i alle større byer og i noen mindre. Postkontorene holder som hovedregel åpent mandag-fredag kl. 08:30-16:30.

Røyking
Vi ber deg vennligst om å selv holde deg orientert om røykelovgivningen vedr. røyking under opphold på Island.

Seilas
Det er skjerpende betingelser for seilas til og fra Island i vinterhalvåret. Vi henviser i den forbindelse til våre generelle betingelser.

Tidsforskjeller
I Island bruker de GMT, hvilket betyr minus 2 timer i forhold til dansk sommertid, og 1 time ved dansk vintertid.

Utflukter
På Island er det mange muligheter for utflukter. Les mer om dine muligheter for å forutbestille utflukter på Island før din avreise på hjemmesiden vår her.

Valuta
Den islandske valutaen er lukket og kan ikke forhåndsbestilles, men kan kun kjøpes på Island. Det er normalt mulig å veksle islandsk valuta ombord på MS Norröna. 

Veikart
Veikart over Island kan normalt kjøpes i resepsjonen ombord.

Vinterdekk
Vinterdekk er lovpliktige på Island i størstedelen av årets måneder.

Visum
For informasjon for danske borgere kan det finnes veiledning vedr. pass og visum på Uten- riksministeriets hjemmeside.

Voucher
Har du bestilt en Explorer pakkereise til Island, mailer vi deg dine vouchers før avreise. Vær oppmerksom på at du må skrive ut og ha de med under hele turen på Island.

MS Norröna

Bagasje
Det er lovlig å medbringe opp til omkring 200 kg. privat bagasje om bord på MS Norröna. Vi gjør oppmerksom på at det ikke er adgang til bildekket under seilas.

Bagasjeboks
Passasjerene har mulighet for å sette deres bagasje i oppbevaringsbokser på dekk 2 (couchette seksjon nr. 25) eller på dekk 7. Boksene er i to størrelser: Den store boksen er 88 cm (D), 60 cm (H) og 40 cm (B) og den mindre er 78 cm (D), 40 cm (H) og 30 cm (B). Prisen ved bruk av boksene er DKK 10 for den lille og DKK 20 for den større. Det koster hver gang boksen åpnes.

Barneseng
Det er mulig å leie barneseng innen avreise samt i Norrönas resepsjon. Leien koster 150 DKK og inkluderer leie av sengetøy.

Barnevogn
Man må gjerne medbringe barnevogn ombord men på grunn av sikkerhet må denne ikke stå på gangarealet, men skal oppbevares i lugaren.

Betaling ombord
Valutaen ombord er DKK. Du kan også betale med EUR- og ISK-sedler (ikke mynter), og i den forbindelse er det dagens valutakurs som gjelder. 

Man kan benytte de mest vanlige betalings- og kredittkortene ombord. Internettforbindelsen kan imidlertid være ustabil, som er derfor vi anbefaler at du tar med noen kontanter. Man kan ikke betale med Forbukerforeningskort ombord. 

Bildekket
Bildekket vil være pakket veldig tett, både av alminnelige personbiler samt lastbiler, campingvogner og auto campere, så vær oppmerksom på at det kan forekomme begrenset plass mellom kjøretøyene på dekket. Vi anbefaler at håndbremsen er aktivert under båtturen.

Av sikkerhetsmessige årsaker er adgang til bildekket under seilasen ikke tillat. Det er ikke mulighet for å få strømtilførsel på bildekket.

Drikkevann
Vannet ombord på MS Norröna er renset og kan drikkes. 

Drikkevarer
Det er tillat å medbringe sprit og alkohol ombord MS Norröna, hvilke kun kan nytes i de områdene hvor skiltning ombord gi tillatelse til det. Man skal selv holde seg orientert om hvor mye det kan medbringes på Færøyene og Island.

Elbil
På grunn av sikkerheten ombord, er det viktig at du informerer Smyril Line hvis du reiser med elbil når du bestiller reisen.

El/strøm
Det er 220 V stikkontakter ombord. Det er ikke mulighet for å få strømtilførsel på bildekket. Det er forbudt å lade batterier i elbiler, campingvogner, auto campere etc.  ombord på MS Norröna. Gas- og brannvæsketilførsel på kjøretøyet/campingvognen skal avkobles/lukkes innen ombordkjørsel. Det er ikke tillat å ha kjøleskapet i ditt kjøretøy tent under seilasen. Det er 2 stikkontakter i lugarene. 

Heiss
Det er 2 heiser foran i skipet og 2 akter. Det er adgang til alle dekk med heisene utenom dekk 1, hvor svømmebasseng og fitnessrom finnes. Når du bestiller reisen bedes du gjøre salgspersonalet oppmerksom, såfremt du er bruker av rullestor.

Frosne varer– Reisegods
Frosne varer opp til 50 kg (i alt pr. booking) eller maks. ½ m3 og reisegods opp til 50 kg kan medbringes ombord på MS Norröna uten ekstra omkostninger, såfremt passageren selv kan håndtere godset. Frosne varer skal være merket med navn og adresse. Tjenesten er gratis, og Smyril Line fraskriver seg alt ansvar hvis varen skulle bli skadet eller ødelagt under transporten. Man bedes henvende seg til sjekk-inn personalet i havnen for videre informasjoner ang. håndtering av medbrakt frysegods.

I denne forbindelsen vil vi nevne at en hver forretningsmessig transport skal håndteres av Smyril Line Cargo, tlf. +45 96 55 03 50 eller hirtshals@cargo.fo

Gass
Det er tillat å medbringe gassflasker ombord men det skal dokumenteres med et klister-merke på frontruten. Gass- og brannvæsketilførsel på kjøretøyet/campingvognen skal avkobles/lukkes innen kjørsel ombord.

Glemte saker ombord
Det er mulig å rette henvendelser vedr. glemte saker og personlige gjenstander direkte til MS Norrönas resepsjon. Dette kan gjøres personlig under seilasen eller etter hjemkomsten ved å e-maile til reception@norrona.fo eller ringe til +298 344900.

Ønsker du å få tilsendt glemte saker til din hjemmeadresse vil dette skje på egen regning, og du bedes derfor ved henvendelse opplyse hvordan du ønsker å betale for fremsendelsen av glemte eiendeler. Glemte eiendeler vil normalt bli oppbevart 2 måneder ombord.

Graviditet
Gravide passasjerer kan seile med Norröna inntil graviditetsuke nr. 34. Dette er alltid på egen risiko. Fra 31. graviditetsuke skal det medbringes en legeerklæring. Norröna har ikke en lege eller sykepleier med ombord.

Handicap
Ombord finnes det handikapvennlige lugarer med bredere dørkarmer, mer gulvareal og toalett med støtte. Disse handikapvennlige lugarene er forbeholdt brukere av rullestol. 

Internett og telefoni ombord
Internett: Det er mulighet for å kjøpe internett adgang ombord. 

Telefoni: Når du seiler med MS Norröna ringer man via satellitt telefon, hvilket innebærer en vesentlig høyere takst enn normalt. Du skulle gjerne motta en SMS fra din operatør med prisinformasjoner rundt dette. 

Kjæledyr
Kjæledyr kan ikke medbringes til Island. Kjæledyr kan kun medbringes til Færøyene ved opphold på Færøyene i mer enn 3 måneder, og under særlige innreisebestemmelser. SML anbefaler at Kunden kontakter de lokale myndighetene. Transport av kjæledyr skjer mot særlig tillegg, på eget ansvar og under særlige regler etter avtale med SML. Kjæledyr kan ikke medbringes i lugarene. Overtredelse av dette vil medføre et rengjøringsgebyr på DKK 3000. Når du har med kjæledyret ditt på reisen med SML skal du booke et bur til kjæledyret. Burene er nummerert – 1-4 for de små burene og 5-6 for de store. Når du kommer ombord skal du hente nøkler til buret i resepsjonen. Her vil det kreves et depositum som blir refundert ved returnering av nøklene. Vi har egne bur til kjæledyr, som bookes sammen med billetten. Det finnes to store bur som måler: 80 cm (bredde) x 115 cm (høyde) x 130 cm (lengde) og seks mindre bur, som måler: 80 cm (bredde) x 55 cm (høyde) x 130 cm (lengde). 

Lege ombord
Det er ikke lege ombord på MS Norröna. Overstyrmannen har sammen med de øvrige styrmenn ombord ansvaret for legevakten ombord. De kan yte førstehjelp.

Tilsyn
Det er ikke tilsyn med barna ombord. Alle aktiviteter skjer under eget ansvar. Foreldre har til enhver tid ansvar for sine barn alle steder ombord, hvilket også omfatter i svømmebassenget og fitnessrommet. Barn under 15 år må kun oppholde seg i svømmebassenget og fitnessrommet sammen med foreldre.

Rengjøring i lugarer
Reiser du med Norröna til Færøyene eller Island så vil lugaren bli rengjort når du har forlatt lugaren.  Reiser du på North Atlantic Cruise vil det være enkel rengjøring inkl. håndkledeskift søndag og torsdag. Tirsdag vil det være rengjøring av lugaren med skift av sengetøy. Det blir normalt gjort rent etter kl. 10:00.

Røyking
Røyking er ikke tillatt innendørs. Det er kun tillatt å røyke i røykeområdet Hjallurin på dekk 9. Denne begrensingen gjelder for både passasjerer og bemanningen. Det er heller ikke tillatt å røyke i kahyttene ombord. En overtredelse av dette vil medføre et gebyr på DKK 1500. 

Sjekk-inn
Alle passasjerer med unntakelse av bilens sjåfør bes om å gå ombord via landgangen i Hirtshals. Det kjører busser fra bil plassen til terminalen i Hirtshals. Ved kjørsel til land bes alle passasjerene sitte i bilen. Vedr. særlige forhold som f.eks. handicapskilt eller barn i bilen skal sjekk-in kontaktes ved ankomst.

Skipets personale streber så godt som mulig etter en god lastning/losning av bildekkene. Allikevel må det påregnes ventetid i forbindelse med sjekk-inn ved ombordkjørsel og kjørsel i land, hvilket betyr at skipets ankomsttid til havnen ikke er lik med passasjerenes til- og fra kjørsel i havnen. I høysesongen, hvor MS Norröna ofte tar opp til 800 biler med, kan dette innebære at ventetiden for de bakerste bilene kan utgjøre opp til 1 time.

Sjekk-inn i Hirtshals: er ved terminalen, Fjord Line, Container kajen 4, DK-9850 Hirtshals. 
Sjekk-inn på Færøyene: Eystara bryggja 2, FO- 100 Tórshavn, Færøyene.
Sjekk-inn på Island: Fjarðargata 8, IS-710 Seyðisfjörður.

Det er skilting ved de tre havnene

Sjekk-ut
Reisende bes være ute av lugarene på MS Norröna ca. 1 time innen ankomst til havn også ved ankomster om natten i høysesongen. Vi gjør også oppmerksom på at dette kan variere, og at sjekk-ut tid offentliggjøres ombord over høyttalerne.

Skibets tid
Skipets tid er færøysk tid. Tid på Færøyene måles ved hjelp av Greenwich Mean Time (GMT) i vintermånedene og GMT + 1 time om sommeren.

Sjøsyke
Det kan kjøpes sjøsyketabletter og armbånd til forebyggelse i resepsjonen ombord. Det tas forbehold om at det kan være utsolgt. 

Spisesteder
Ombord på MS Norröna er det 3 restauranter og 2 kafeer. Vi gjør oppmerksom på at noen restauranter og aktiviteter kan være lukket pga. årstid, vær eller få passasjerer. 

Tax Free-refunderinger
Når du handler på Færøyene og på Island, må du være oppmerksom på om du ønsker å handle på Tax Free. Deretter vil du få en kvittering for Tax Free-kjøpet.

Når du reiser hjem fra Island, må du levere inn Tax Free-kvitteringene dine i en postkasse til formålet på terminalen i Seyðisfjörður. Kvitteringene dine blir stemplet av det islandske tollvesenet og blir videresendt til det respektive Tax Free-selskapet, som vil refundere pengene til betalingskortet ditt. Tiden på tilbakebetaling er +3 måneder,

Når du reiser hjem fra Færøyene, må du ha tollstemplet Tax Free-kvitteringene dine. Det færøyske tollvesenet er på terminalen i Tórshavn 1 time før avreise for å stemple kvitteringer. Tax Free-kvitteringene kan deretter bli refundert i resepsjonen ombord.

Vekking via telefon
Tilbydes ikke ombord.

Få en gratis katalog

Vennligst fyll ut feltene for å motta din gratis katalog

Ja, jeg vil motta regelmessige nyheter og spesialtilbud fra Smyril Line direkte i innboksen min.