Færøyene er et lite land, og det er lett å komme seg rundt

Færøyene er et lite land, og det er enkelt å komme seg rundt

Alle øyene er forbundet med et offentlig transportsystem av buss- og fergeforbindelse. De fleste øyene på Færøyene er forbundet med tuneller og broer, noe som gjør det lett å reise med bil til alle hjørner av landet. Veiinfrastrukturen på Færøyene er fremragende, hvilket sikrer deg en behagelig og trygg reise uansett værforhold. Alle hovedveier er brolagt, men noen få veier til de mindre landsbyene er fortsatt grusveier.

Reiser mellom øyene
De to største øyene, Streymoy og Eysturoy, er forbundet med en bro, Sundabrúgvin. Siden 2002 forbinder en undersjøisk tunnel øya Vágar med Streymoy, og siden 2006 forbinder en undersjøisk tunnel Borðoy med Eysturoy. Tunellene mellom Streymoy og Vágar og fra Eysturoy til Borðoy er betalingstuneller. 

En demning forbinder Borðoy med Viðoy og Kunoy. Det er fergeforbindelse mellom Sandoy og Streymoy og Suðuroy og Streymoy. M/F Smyril har opptil tre daglige avganger fra Tórshavn til Tvøroyri på øya Suðuroy. Fergen M/F Teistin har omkring 8 daglige avganger fra Gamlarætt fergehavn til Skopun på øya Sandoy. Gamlarætt ligger på Streymoyes vestkyst, ikke langt fra Tórshavn og i nærheten av landsbyene Kirkjubøur og Velbastaður. M/F Ternan har omkring 5-7 daglige avganger fra Tórshavn til Nólsoy. M/F Sam har opptil 7 daglige avganger fra Klaksvík til Syðradalur på Kalsoy. M/S Ritan har omkring 3 daglige avganger fra Hvannasund på Viðoy til øyene Svínoy og Fugloy om sommeren, færre om vinteren. Båten Jósup har 2 daglige avganger om sommeren fra Sørvágur på Vágar til Mykines. 

Betalingstuneller 
Kjøretøy opptil 3500 kg og opptil 6 m, 100 kr. Kjøretøy over 6 m og / eller totalvekt over 3500 kg, 300 kr. (Det tas forbehold for evt. prisendringer). Den oppgitte prisen er for transport tur/retur. Du oppkreves kun ved kjøring fra Vágar i Vágatunnilin, og kjøring fra Klaksvík i Norðoyatunnilin. Velger du å betale tunnelavgiften din mens du er på Færøyene, må du gjøre dette senest tre dager etter at du har kjørt gjennom tunellen. Du kan betale på alle bensinstasjoner på øyene. Betales ikke tunnelavgiften i løpet av ditt opphold på Færøyene, ettersendes faktura til bilens eier.

Med bil på Færøyene 
Bilkjøring er lett med et fremragende nettverk av velholdte asfalterte veier og tuneller. De mange veitunellene på Færøyene betyr at førere av store kjøretøy må planlegge rutene sine ved å finne ut hvilken tunnel de kan komme inn i. Det er høyrekjøring, og de fleste veiskilt følger internasjonale standarder. Frontlykter skal være påslått når man kjører, og bruk av sikkerhetsbelter er påbudt. Fartsgrensen er 80 km/t utenfor byer og landsbyer, og 50 km/t i byer og landsbyer. Overskridelse av fartsgrensen straffes med bøter. Sauer gresser fritt på begge sider av hovedveiene, og vil krysse veien etter egen vilje.

Parkering i byene Tórshavn, Klaksvík og Runavík er tidsbegrenset. Parkeringsskive i bilens frontrute er påbudt. Parkeringsskiver kan kjøpes i banker og på turistkontorer.

Sykling
Flere og flere mennesker velger å utforske Færøyene på sykkel. Både i byområder og landdistrikter er sykkelstier usedvanlige. I de fleste tilfeller må syklister dele veien med motorkjøretøy. Vær også oppmerksom på at det er mange tuneller på Færøyene, og i noen tilfeller kan disse være ganske mørke. Selv om øyene er langt fra flate, er de fleste stigninger behagelige. Vær forberedt på å sykle på grusveier noen steder, da ikke alle veier er brolagt.

I noen tilfeller er avstanden fra et byområde til det neste betydelig. Det er viktig at du medbringer lappesaker samt ekstra slange og dekk. Kart, GSP og kommunikasjonsutstyr er også viktig.

Sykler kan lett forårsake skade på terrenget, så sørg for å bli på veiene. Husk alltid å ta høyde for miljøet. Det er også alltid en god idé å informere noen om reiseplanen din i tilfelle en nødsituasjon skulle oppstå.

Med buss
Bussystemet (Bygdaleiðir) har sammen med det offentlige fergeselskapet etablert et sammenhengende og velutviklet offentlig transportsystem, som forbinder alle bosettelser på øyene. Det betyr at det er bussforbindelser til alle steder - kanskje ikke så ofte, men hver dag! 

Bygdaleiðirs busser er i fargen blå. Studenter så vel som barn og pensjonister er berettiget rabatter på prisene, forutsatt at de fremviser et student- eller pensjonsbevis. Strandfaraskip Landsins tilbyr spesielle billetter til 4 og 7 dager, slik at du kan reise med alle busser og ferger (unntatt fergen til Mykines). Det er verdt å sjekke prisene hvis du planlegger å komme deg rundt på øyene med offentlig transport. Les mer om tidsplaner m.m. på ssl.fo. 

Hovedstaden Tórshavn tilbyr en lokal bussforbindelse (Bussleiðin) med fire ruter som rekker frem til det meste av byen, og det er gratis å kjøre med den. Bussene er lett gjenkjennelige da de er røde, og de opererer tre ganger i timen i dagtimene på hverdager. Mellom kl. 17 og 23 kjører de én gang i timen. Lørdag kjører de én gang i timen fra kl. 10-16. Søndag kjører de ikke. Rutekart og tidsplaner kan fås i bussene og hos turistinformasjonen i Tórshavn. 

Driving in the Faroe Islands

Driving in the Faroe Islands Play

Bli inspirert

Ønsker du å jevnlig motta informasjon om gode tilbud, er det lett! Du melder deg ganske enkelt på vårt nyhetsbrev, og får en e-mail når vi har spesielt gode tilbud og nyheter. 

Få en gratis katalog

Vennligst fyll ut feltene for å motta din gratis katalog